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science-breaker !
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4 août 2011

Thursday, July 28th / jeudi 28 juillet

July-28thOur bodies have begun to adapt gradually to the apparent changing of seasons.  The temperature this morning was 3˚C behind the wheelhouse.

This said, Thursday morning, at breakfast, there are crepes!  A real treat!  The chef even gave us the recipe!

24 eggs, 30g of salt, 300g of sugar, 1200g of flour, 150g of butter, and 3L of milk…I will leave it to you to do the math to reduce the recipe to the required quantity…

After having regained our strength, sailing along the coast of Baffin Island, still under an overcast sky, we passed a group of icebergs that acted as a spot of colour in the grey sky.  Later, after lunch, we passed by another beautiful specimen on our starboard side.

The next basic station, 175, began.  We have started to become more efficient.  The water sampling of the surface waters from the front of the ship was not of satisfactory quality, so a rosette dedicated specifically to sampling the surface waters was deployed first.  Dominique Boisvert, in charge of deploying the bottles on the rosette, is at the controls in the Rosette shack and proposes a toast to the fastest rosette ever!

The planned sampling occurs throughout the entire afternoon.

The deckhands have started to make double ceiling under the roof of the rosette to protect from the elements.

At the end of the day, while trying to capture some pictures of fulmars, I finally understood why they’re following us!  At each release of the garberator of organic garbage from the ship, there they are, converging around half finished meals…as we progress further north, a little word about the residual clarity.  There, at midnight, what we see from the bridge requires no spotlight.


 

Graduellement, nos corps se sont adaptés à ce changement de saison apparent, la température ce matin est  de 3°C derrière la timonerie.

 

Ceci dit, jeudi matin, au petit déjeuner, il y a des crêpes, tant pis pour la ligne !

un vrai délice, le cuisinier nous en donne même les ingrédients:

 

24 oeufs, 30g de sel, 300 g de sucre, 1200 g de farine,150 g de beurre et 3 l de lait, je vous laisse convertir les quantités en fonction de vos besoins ....

 

Après avoir repris des forces, nous croisons en remontant les côtes de Baffin, toujours sous un ciel couvert, un bel  ensemble d'icebergs qui  induit une tache de clarté dans le ciel gris. Plus tard après le lunch,  nous croisons d'assez près à tribord un autre beau spécimen.

 

Débute ensuite la station 175, une autre "basic station" nous commençons à être rodés  donc encore plus efficaces. Le prélèvement d'eau de surface à l'avant du navire ne donnant pas satisfaction qualitativement, une rosette de surface est déployée en premier. Dominique Boisvert à la manoeuvre au "Rosette deck", le local dédié au déploiement de la rosette, propose un toast à la plus rapide rosette de tous les temps !

 

Les manips prévues se déroulent toutes au long de l'après midi.

 

Les matelots ont commencés à construire deux cloisons sous la toiture du treuil de la rosette afin de se préserver des éléments.

 

En fin de journée, en essayant de capturer quelques clichés des fulmars, je comprends  maintenant pourquoi ils nous suivent ! A chaque mise en route du broyeur des déchets organiques du bord, les voilà qui convergent vers ces déchets fins menus hachés, une aubaine ..Dans notre progression vers le nord, un petit mot autour de la clarté résiduelle, voilà à minuit ce que l'on voit  du pont, pas besoin de flash.

 

Jean-Jacques Pangrazi / traduction Meredith Pind


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